Připravit si doma vynikající burger je jednodušší, než si myslíte. Zapomeňte na fastfood a vyrobte si domácí burger podle našeho návodu.
Až se do křupavé bulky plněné šťavnatým kouskem masa a ochucené pikantní majonézou zakousnete, už vás nikdy nenapadne zajít na burger do rychlého občerstvení.
Suroviny:
Na bulky:
½ droždí
1 lžíce cukru
200 ml mléka
1 ½ lžičky soli
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
50 g másla
2 vejce
sezam na posypání
Na burgery:
500 g mletého hovězího masa
1 lžíce hořčice
sůl
pepř
1 lžička worchesteru
12 plátků cheddaru
1 cibule
2 rajčata
4 kyselé okurky
¼ hlávky salátu
Na majonézu:
200 g majonézy
1 lžička chilli pasty
šťáva z ½ citronu
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. Droždí smíchejte s trochou cukru a vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do kvásku přidejte vychladlé rozpuštěné máslo, prosáté oba druhy mouky, zbytek cukru a mléka, sůl, jedno vejce a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To nechte vykynout na dvojnásobný objem.
2. Z těsta vytvarujte 6 stejných bochánků. Ty přendejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sezamem a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte asi 15 minut dozlatova.
3. V misce smíchejte majonézu, chilli pastu, šťávu z citronu, osolte a opepřete podle chuti.
4. V míse promíchejte maso, worchester, hořčici, sůl a pepř. Vytvořte placky silné asi 2 cm a do každé udělejte prsty prohlubeň. Vkládejte je do rozpálené pánve lehce potřené olejem. Opékejte je z každé strany asi 4 minuty. Na poslední minutu položte na každý kousek masa dva plátky sýra.
5. Rozpůlené bulky vložte na rošt na 2 minuty do vyhřáté trouby.
6. Spodní stranu bulky potřete chilli majonézou, vložte list salátu, maso, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky rajčat a nakrájené kyselé okurky. Vrchní část bulky potřete majonézou a přiklopte.
Tip:
Na přípravu doporučujeme použít nahrubo namleté maso. Burger pak bude šťavnatější.
Cibulové kroužky v pivním těstíčku
Smažené cibulové kroužky se skvěle hodí jako příloha k hovězímu burgeru, můžete je však jíst i samotné. Ideální jsou jako chuťovka k pivu, zobání k televizi nebo pohoštění pro návštěvy.
Jejich příprava je snadná, a navíc všechny suroviny určitě najdete doma v lednici.
Suroviny:
4 velké cibule
200 ml piva
150 g mouky + na obalení
50 g bramborového škrobu
2 vejce
1 lžíce sladké papriky
200 ml oleje
sůl
pepř
Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a ty rozeberte na jednotlivá kolečka.
V míse smíchejte mouku, škrob, mletou papriku, sůl, pepř, vejce a pivo. Dobře promíchejte. Výsledkem by mělo být těstíčko tak akorát husté, aby z cibule nestékalo.
Do vyššího rendlíku nalijte olej alespoň ve dvoucentimetrové vrstvě. Na středním plameni pomalu zahřívejte.
Mezitím si obalte kroužky: každý kousek nejprve dokonale obalte moukou a poté namáčejte do těstíčka. Kroužky ihned vhazujte do horkého oleje. Smažte je asi minutu z každé strany.
Usmažené kroužky pokládejte na papírovou utěrku, zbavíte je tak přebytečného oleje. Cibulové kroužky podávejte s domácí chilli majonézou.
Tip:
Kolečka cibule ponořte před obalením na hodinu do ledové vody, budou sladší.