Suroviny:
700 g vařených strouhaných brambor
2 žloutky
250 g hrubé mouky
1 lžíce bramborového škrobu
1 balení kypřicího prášku do pečiva
4 lžíce cukru
0,5 litru oleje
špetka soli
200 g povidel
200 g tvarohu
Postup:
Do mísy dejte brambory, žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva, škrob, 2 lžíce cukru a sůl a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pracujte rychle, aby nezačalo řídnout. V rendlíku rozehřejte olej.
Z hotového těsta vyválejte plát silný asi 2 cm a vykrajujte vykrajovátkem nebo sklenkou kolečka. Ta vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Během smažení je jednou obraťte.
Usmažené koblihy nechte okapat na papírovém ubrousku. Podávejte se švestkovými povidly a slazeným tvarohem.