Aby byl hovězí steak dokonalý a vynikla jeho chuť, nepotřebujete k němu nic víc než jen pepř a čerstvé bylinky.
Suroviny:
300 g hovězí svíčkové
1 lžíce nakládaného pepře
sůl
čerstvě drcený pepř
rostlinný olej na smažení
čerstvá bylinka na ozdobu
Postup:
Svíčkovou lehce z obou stran promněte, pak ji lehce osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. V pánvi rozpalte olej a po dvou minutách na něj položte plátek či plátky masa. Z každé strany steak opékejte zhruba tři až šest minut. Záleží na tom, jak moc ho chcete mít propečený.
Máte-li doma teploměr na vaření, značně vám to usnadní práci. Steak, který má 51 °C, je ještě syrový, s 61–65 °C je polopropečený a steak, který má více než 70 °C, je zcela propečený. Po upečení steak ještě na pět minut zabalte do alobalu a nechte ho odpočívat.
Servírujte ho vcelku, ještě lehce osolený a ochucený čerstvým a nakládaným pepřem, nebo ho nakrájejte na proužky. Dozdobte čestvou bylinkou, například rozmarýnem nebo tymiánem.
Náš tip
Vychutnejte si steak například s pepřovou omáčkou.