Z křehkého těsta chutnají koláče výtečně. Můžete je použít i na přípravu sušenek nebo na malé tartaletky.
Ingredience:
na 1 kulatou formu
● 300 g hladké mouky
● 150 g másla
● 80 g cukru
● 1 vejce
● 1 žloutek
● 150 g másla
● 1 lžička nastrouhané citronové kůry
● 300 g jahodového džemu
Postup:
Do mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Pak přidejte vejce, žloutek a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Odeberte z něho jednu třetinu.
Větší část těsta vyválejte a přendejte do formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte i okraje. Na těsto naneste džem a uhlaďte. Zbylé těsto vyválejte a vykrojte z něho srdíčka. Těmi pak přikryjte asi polovinu náplně. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 0C a pečte asi půl hodinky.
Příprava: 60 min
Cena za koláč: 90 Kč