Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g namletých lískových oříšků
2 žloutky
1 vanilkový cukr
120 g marmelády
45 g moučkového cukru + na posypání koláčků
Postup:
Do mísy prosejte mouku, přidejte oříšky, vanilkový cukr a suchou směs promíchejte. Dále přidejte žloutky, máslo a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a v chladničce ho nechte odpočinout do druhého dne.
Druhý den nechte těsto povolit a odebírejte z něj kousky o váze 15 g. Z každého kousku těsta tvarujte kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Druhým koncem vařečky udělejte do každé kuličky důlek. Koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 8–10 minut.
Než se koláčky upečou, rozmíchejte marmeládu dohladka a přendejte ji do cukrářského sáčku. Koláčky nechte vychladnout a poté důlky marmeládou vyplňte.
Koláčky nechte asi dva dny na vzduchu zavadnout a poté posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze.
Husarské koláčky nemusíte plnit jen červenou zavařeninou, můžete použít jakoukoli. Nebo ji u části nahraďte třeba čokoládou či kandovaným ovocem.