Tohle je sváteční záležitost. Příprava sice zabere trochu času, ale ta vláčná chuť masíčka za to rozhodně stojí.
Ingredience: 4 porce
● 1 kg vepřové kýty
● sůl
● 1 litr vody
● 1 velká cibule
● 5 kuliček pepře
Na glazuru:
● 50 g medu
● 20 g hnědého cukru
● šťáva z 1 pomeranče
● 1 lžíce ananasové šťávy
● 1 lžička strouhaného zázvoru
● 2 hvězdičky badyánu
● 3 hřebíčky
Postup:
Maso dejte do hrnce a zalijte vodou – mělo by být celé ponořené. Přidejte cibuli a koření. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a na mírném ohni duste asi 2 hodiny. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Do rendlíku dejte pomerančovou a ananasovou šťávu, med, cukr, zázvor a badyán.
Vařte, až se cukr rozpustí a vznikne hustá tekutina. Nechte ji mírně vychladnout. Šunku vyjměte a její kůži na pár místech nakrojte a do mřížky vmáčkněte hřebíčky. Dejte ji do pekáčku a potřete polevou z medu a zázvoru.
Pečte 20 min v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova. V průběhu pečení šunku ještě potírejte zbylou medovou směsí.
Příprava: 140 min
Cena za porci 25 Kč