Suroviny:
Na těsto:
360 g hladké mouky
½ kostky droždí (cca 25 g)
240 ml teplé vody
1 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
Na náplň:
5–6 sladkých hrušek
hrst nasekaných vlašských ořechů, můžete ale použít i piniové nebo lískové
3 lžíce medu
1 lžíce panenského oleje
tymián
Postup:
Droždí, med a teplou vodu lehce promíchejte v misce a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, přidejte sůl a olivový olej. Jakmile se na kvásku tvoří bublinky, přilijte ho k mouce.
Na nízký stupeň suroviny důkladně promíchejte hnětacím hákem. Pak zvyšte na vysoký stupeň a nechte těsto hníst cca 5 minut, až bude pružné (nemáte-li robota, nic se neděje, uhnětete těsto ručně). Podle potřeby můžete přidat lžíci teplé vody a znovu hníst.
Hotové těsto dejte na moukou lehce posypaný vál, velmi lehce poválejte. Těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a nechte na teplém místě kynout, cca 1–1 ½ hodiny.
Po vykynutí je opatrně přendejte na vál vysypaný moukou a vyválejte 2 tenké kulaté pizzy, které potřete olivovým olejem.
Hrušky důkladně omyjte a nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně rozložte na připravené těsto. Pokapejte olivovým olejem a medem, posypte oříšky, může jich být i víc, záleží jen na vás, a tymiánem a dejte do trouby vyhřáté na 250 °C na 6–8 minut.
Většinou jsme zvyklí dělat pizzu se slanými ingrediencemi, ale tahle sladká varianta vás jistě příjemně překvapí. Hrušky, které při přípravě použijete, by měly být tak akorát, rozhodně ne úplně měkké, ale musí být sladké.