Suroviny:
230 g mouky
75 g moučkového cukru
špetka soli
115 g studeného másla nakrájeného na kostičky
1 žloutek, 1–3 lžíce ledové vody
5–7 malých hrušek
1,5 litru vody
350 g cukru
1 citron
Na krém:
175 g másla
225 g cukru
175 g mletých mandlí
2 lžíce mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
4 vejce
1 polévková lžíce mandlového likéru
75 ml smetany 30%
Postup:
Mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem. Přidejte nastrouhané máslo, žloutek, je-li třeba, několik lžic studené vody a rychle hněťte, dokud se z hmoty nevytvoří koule. Dejte na 30 minut do lednice.
Předehřejte troubu na 170 °C. Křehké pečivo vyndejte z lednice a vyválejte natenko. Vložte do formy na dort vymazané a vysypané moukou (nejlépe s odnímatelným dnem), přebytečné těsto nechte mírně přečnívat.
Na těsto dejte pečicí papír, který zatižte suchými fazolemi, a pečte 6–8 minut. Nechte vychladnout ve formě.
Připravte si hrušky. Vodu, cukr a citronovou šťávu přiveďte k varu a vařte asi 5–10 minut. Hruškám odřízněte vypouklou spodní část (aby zůstaly stabilní a svislé) a oloupejte je, ale ponechte jim stopky.
Vložte je do sirupu a vařte na velmi mírném ohni po dobu 3–5 minut. Opatrně vyjměte.
Na náplň smíchejte máslo s cukrem. Mandle smíchejte s moukou a kukuřičným škrobem. Přidejte je k máslu, krátce promíchejte. Přidejte vejce, zalijte likérem a smetanou a chvíli mixujte.
Předehřejte troubu na 180 °C. Hrušky naskládejte svisle na vychladlé dno a mezi ně rovnoměrně přidejte krém. Pečte asi 40–45 minut, dokud není vršek pevný a lehce nahnědlý. Nechte vychladnout.
Hrušky používejte dostatečně tvrdé, aby se při tepelné úpravě nerozpadly. Pokud je nechcete blanšírovat, musíte je pokapat citronovou šťávou, aby nezměnily barvu.
Pokud je však předvaříte v citronovém sirupu, budou mít příjemnější konzistenci a při pečení nebudou vysychat. Navíc si zachovají svůj tvar a budou vypadat opravdu lákavě.