Suroviny:
4–5 jablek
2 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce do mléka
1 lžička skořice
50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
250 g měkkého plnotučného tvarohu
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky) 2 lžíce moučkového cukru
4 lžíce vanilkového cukru
300 ml mléka
400 g staršího pečiva (housky, rohlíky, bagety…)
Postup:
Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse je smíchejte s cukrem a skořicí. Oddělte žloutky a bílky.
Tvaroh utřete se 2 žloutky, přidejte rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem. Ve větší míse vyšlehejte mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem.
Pečivo nakrájejte na plátky a postupně namáčejte a dávejte těsně k sobě na dno formy.
Navrch rozložte jablka s cukrem a skořicí a pomažte je polovinou utřeného tvarohu. Ukončete to opět namočeným pečivem a zbývajícím množství tvarohu, zalijte zbývajícím mlékem z misky.
Žemlovku pečte dozlatova asi 40 až 45 minut, pak ji potřete vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nechte ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájejte a podávejte.
Chcete-li žemlovku ještě vylepšit, přidejte do ní rozinky namočené v rumu nebo ořechy a jablka nejdřív posypte trochou cukru a nechte je na kousku másla zkaramelizovat.