Suroviny:
1 kg šípků, šťáva z poloviny citronu
2 lžičky medu
4 mleté hřebíčky
250 g želírovacího cukru (můžete i smíchat cukr s pektinem)
Postup:
Šípky omyjte, odkrájejte okvětí a stopky a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby byly šípky ponořené a vařte cca 30 minut (podle zralosti šípků) do změknutí plodů.
Vařené šípky rozmixujte v mixéru (nebo ponorným mixérem přímo v hrnci) a poté přes jemné sítko propasírujte dužinu. Pokud je rozmixovaná hmota příliš hustá, zřeďte ji trochou horké vody. Pasírování opakujte 2×.
Zbytek nepropasírované hmoty vždy opět zřeďte horkou vodou a znovu propasírujte.
Čistou propasírovanou dužinu vraťte do hrnce, přidejte hřebíček, med a cukr a svařte na požadovanou konzistenci. Proveďte test hustoty. Lžičku marmelády dejte na studený talířek, a pokud marmeláda neteče, je hotová.
Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Prolisované šípky můžete svařit i s jablečnou šťávou, cukrem a kyselinou citronovou, na 1 kg šípků počítejte 100 ml šťávy. Marmeláda se hodí jak na chléb s máslem, tak i k pečenému masu. nebo k sýrům.