Původně staročeskou vánoční dobrotu oceníte ke snídani i jako zákusek.
Potřebujete:
✿ 200 g suchých jáhel
✿ 300 g švestek
✿ 4 vejce
✿ 2 lžíce medu
✿ hrst jader vlašských ořechů
✿ 2 lžíce skořicového ghíčka
✿ ghí a hrubou mouku na vymazání
1. Jáhly spařte horkou vodou, vložte do hrnce, zalijte půllitrem vody a osolte. Přiveďte k varu a zpočátku sbírejte pěnu. Vařte asi 20 minut doměkka, odstavte a nechte vychladnout.
2. Žloutky, med a nasekané ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel a přidejte skořicové ghí. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypejte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
3. Směs poklaďte umytými, rozpůlenými a vypeckovanými švestkami. Navrch navrstvěte zbytek směsi a dejte zapéct do trouby při 160 ºC asi hodinu. Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghí.