Polévka je tak vydatná, že vás dostatečně zasytí i bez následujícího chodu. Místo smetany do ní můžete přidat dvě lžíce ricotty. Místo klobásy v ní bude chutnat také opečená anglická slanina.
Ingredience: 4 porce
300 g květáku
300 g brambor
1 cibule
1 lžíce másla
½ lžičky drceného kmínu
1 l zeleninového vývaru
1 snítka rozmarýnu
100 ml smetany
1 klobása
sůl
pepř
Postup:
Brambory oloupejte a květák rozeberte na růžičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci na másle opečte cibuli. Přidejte kmín, promíchejte a nechte ho rozvonět. Pak přidejte brambory, květák, promíchejte a zalejte vývarem.
Přidejte lístky rozmarýnu a polévku přiveďte k varu. Když je zelenina měkká, rozmixujte polévku pomocí tyčového mixéru na vláčně hladký krém. Vraťte ji na plotnu, prohřejte a potom vmíchejte smetanu.
Pak hrnec stáhněte z plotny a podle chuti osolte a opepřete. Polévku rozdělte do talířů a nakonec do ní přidejte kolečka opečené klobásy nebo proužky anglické slaniny.
Doba přípravy: 40 min
Cena za porci: 30 Kč