Vzpomínka na dětství a dobrota, která potěší děti a naplní břicha vašich strávníků. Pokrm, který je jednoduchý a lahodný. Připravte si ho s námi.
Suroviny:
Na kynuté těsto:
550 g polohrubé mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
500 ml mléka
1 žloutek
1 špetka soli
1 lžička cukru krupice
Na náplň:
čerstvé borůvky (asi 400 g)
K dochucení:
máslo
cukr moučka
tvaroh ke strouhání
Krok za krokem:
1. Smícháme mouku, lžičku cukru, přilijeme trochu vlažného mléka a nakonec rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, trvá to 10–15 minut.
2. Pak přilijeme zbytek vlažného mléka, přidáme žloutek a špetku soli. Vypracujeme hladké a pružné těsto.
3. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca hodinu kynout.
4. Vykynuté těsto přemístíme na vál a vyválíme na 5–7 mm vysoký plát, který rozkrájíme na přibližně stejně velké čtverce. Každý čtvereček pomocí prstů opatrně roztáhneme a do středu dáme lžíci omytých a okapaných borůvek.
5. Rohy čtverečků spojíme a pevně zabalíme do tvaru kulatého knedlíku. Plněné borůvkové knedlíky otočíme spojem dolů a necháme na desce ještě 10 minut kynout. Totéž provedeme i s ostatními.
6. Připravíme si hrnec s napařovacím sítem. Do něj nalijeme trochu vody a přivedeme k varu. Stáhneme plamen, do síta dáme 4–5 knedlíků a přikryjeme pokličkou. Na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Pokličku nezvedáme, aby knedlíky neklesly.
Po uvaření je propícháme vidličkou, aby z nich unikla pára. Podáváme s máslem a cukrem.
Máte raději tvarohové knedlíky?
Zajisté se najdou i tací, kteří před kynutými knedlíky dají přednost spíš těm tvarohovým. Nevěšte hlavu a vyzkoušejte tvarohovou variantu podle nás. U tvarohových knedlíků je samozřejmě tou nejdůležitější surovinou tvaroh. Proto je důležité vybírat kvalitní, aby v něm nebylo moc tekutiny.
To by znamenalo, že by pak těsto na vaše knedlíky bylo moc řídké. Pokud tedy ve vámi vybraném tvarohu bude moc syrovátky, oddělte ji přes plátýnko, čistou utěrku nebo cedník.
A pokud chcete, aby byly vaše knedlíky pěkně nadýchané, nebojte se do těsta přimíchat sníh z vyšlehaných bílků.
Suroviny:
100 g másla (měkkého)
2 žloutky
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
500 g tvarohu (měkký, v alobalu)
200 g dětské krupičky (+ na zahuštění)
2 bílky (sníh)
Postup:
Máslo si vyšleháme se žloutky do pěny, zašleháme cukr a sůl, posléze tvaroh a krupičku. Těsto necháme odpočívat zhruba 20–30 min. Poté do těsta vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto dle potřeby zahustíme krupičkou (nebo hrubou moukou) tak, aby bylo polotuhé a bylo možno jím obalovat kousky ovoce.
Knedlíky povaříme ve velkém množství vroucí vody, cca 5–7 minut, respektive než vyplavou na povrch. S čím budete tyto úžasně tvarohové a nadýchané knedlíčky podávat, je už čistě jen na vás. Dobrou chuť.