Suroviny:
700 g listového těsta
1 citron
200 g cukru moučky
300 g másla
500 g vlašských ořechů
20 g mleté skořice
Na sirup:
800 g cukru krupice
20 g cukru (skořicový)
2 polévkové lžíce medu
1 pomeranč
30 g mleté skořice
Postup:
Do misky vysypeme cukr, skořici a mleté ořechy, pokapeme vymačkanou citronovou šťávou, vše dobře promícháme a rozdělíme na tři části. V pánvičce rozpustíme máslo, kterým vymažeme plech.
Nyní si připravíme sirup. Do kastrůlku dáme cukr, vodu, skořici, skořicový cukr, med, vymačkanou pomerančovou šťávu a na mírném ohni uvaříme hustější sirup.
Plech vyložíme prvním plátem těsta, potřeme rozpuštěným máslem, na které položíme první část náplně, pak položíme další plát a pokračujeme, dokud nezbude poslední plát, který potřeme máslem, pokapeme vodou, nařízneme na tři díly po délce.
Plech s baklavou dáme do trouby, kde ji pečeme při 200stupňové teplotě 150 minut. Upečenou baklavu vytáhneme z trouby, přelijeme připraveným sirupem, necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce.
Tip!
Baklava je pečivo, které je založeno na oříšcích. Jestli máte rádi pistácie, kešu oříšky nebo mandle, je na vás, jaký druh vyberete. Pečivo se dělá i v různých podobách, mimo tento námi představený typ klidně ve tvaru rolky či závitku.