Suroviny:
2 lilky
500 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku
1 středně velká cibule
1 čajová lžička soli (na osolení lilků)
5 polévkových lžic oleje (na pomazání lilků)
2 polévkové lžíce oleje
1 čajová lžička sušeného oregana
2 čajové lžičky sušené bazalky
1/4 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička soli
1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
1 konzerva krájených rajčat
1/4 hrnku rajčatového protlaku
2 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce hladké mouky
350 ml mléka
150 g strouhaného sýra
800 g syrových brambor oloupaných a nakrájených na cca 8mm plátky
Postup:
Dáme vařit brambory a mezitím si připravíme masovou směs. K cibuli přidáme mleté maso a zprudka orestujeme. Přidáme koření, oregano, bazalku a skořici, zalijeme rajčaty a protlakem, přiklopíme pokličkou.
Vaříme na středním ohni 45 minut. Jdeme na lilky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Lilky nakrájíme na plátky, na plechu potřeme olejem, osolíme a dáme péct na 10 minut.
Dále připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy 75 g, zbytek si necháme na závěrečné posypání.
Jakmile je masová směs uvařená, předehřejeme troubu na 180 °C. Zapékací mísu začneme vrstvit tak, abychom měli
2 vrstvy lilku, brambor i masa. Jako poslední nalijeme na maso bešamel. Mísu přikryjeme alobalem. Pečeme 45 min a pak posypeme zbylým sýrem.
Tip!
Jestli nemáte lilky, můžete je nahradit cuketami. Obměnou klasického hovězího může být kuřecí nakrájené na malinké kousíčky. A pokud se vám nechce do bešamelu, skvěle chutná sýrová omáčka.