Panna cotta je oblíbený italský dezert podobný pudinku.
Potřebujete:
✿ 3 plátky želatiny
✿ 250 ml mléka
✿ 250 ml smetany ke šlehání
✿ 1 vanilkový lusk
✿ 25 g cukru krupice
Omáčka:
✿ 175 g cukru krupice
✿ 175 ml vody
✿ 350 g třešní
✿ trochu třešňového likéru
1. Želatinu namočte do studené vody, dokud nezměkne. Třešně vypeckujte. Mléko, smetanu, cukr a vanilkový lusk i se semínky na pánvi přiveďte k mírnému varu.
Vymačkejte vodu z želatinových plátků, přidejte je na pánev, odstavte z tepla a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí.
2. Směsí naplňte čtyři sklenice, nechte vychladnout a pak je aspoň na hodinu dejte do ledničky. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr, likér a přiveďte k varu. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3. Odstavte, přidejte třešně (asi 12 si jich dejte stranou) a rozmixujte. Omáčku nalijte navrch sklenic s panna cottou a ozdobte zbylými třešněmi. Podávejte vychlazené.