Když je úroda velká, vyplatí se zavařit si její část na zimu, třeba v podobě chutné marmelády se šťavnatými kousky.
Potřebujete:
✿ 1 kg třešní
✿ 750 g cukru krupice
✿ kyselinu citronovou
✿ 1 Gelfix extra
1. Třešně omyjte a vypeckujte. Polovinu jich rozemelte nebo rozmixujte ponorným mixérem, druhou polovinu pokrájejte na hrubší kousky a vložte vše do hrnce.
2. Dvě lžíce cukru smíchejte s gelfixem, přidejte do hrnce k třešním a za stálého míchání je přiveďte k varu. Povařte asi 1 minutu, pak přidejte zbylý cukr a opět za stálého míchání přiveďte k varu, povařte aspoň 5 minut a poté hrnec odstavte.
3. Odeberte případnou pěnu z povrchu a hotovou marmeládou naplňte čisté suché sklenice. Uzavřete je víčky, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát. Poté uložte v chladu a suchu.