Velká brambora s chutnou náplní hravě zastoupí hlavní jídlo.
Potřebujete:
✿ 4 velké brambory
✿ 2 lžíce oleje
✿ sůl, pepř
✿ 25 g másla
✿ 1 cibuli
✿ 50 g slaniny
✿ 2 lžíce smetany
✿ 200 g směsi sýrů (hermelín, čedar, gouda…)
✿ čerstvou petrželku
1. Brambory omyjte a ze všech stran je propíchejte vidličkou. Dejte je na plech s pečicím papírem, potřete polovinou oleje, osolte, opepřete a pečte 1 a ¼ hodiny v troubě při 200 °C.
2. Mezitím rozehřejte druhou polovinu oleje a polovinu másla v pánvi, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu ji opékejte dozlatova 15–20 minut. Cibuli vyjměte, do pánve dejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji vyškvařit. Vyndejte z pánve a odložte.
3. Teplé brambory podélně rozkrojte, vydlabejte vnitřek a v míse ho promíchejte se zbylým máslem a smetanou. Osolte, opepřete a přimíchejte cibuli, slaninu, 3/4 strouhaných sýrů a polovinu petrželky.
Směsí naplňte brambory, posypte zbylým sýrem a dejte na 10–15 minut zapéct. Podávejte ozdobené petrželkou.