Ta pravá se připravuje ze svíčkové, ale dobře chutná i z falešné svíčkové, zadního hovězího nebo s králíkem. Základem je kořenová zelenina. Pokud použijete hotovou nakládanou směs, slijte ji, nálev obsahuje spoustu soli.
Ingredience: 8 porcí
● 1,5 kg zadního hovězího masa
● 4 větší mrkve
● 4 větší petržele
● 1/2 celeru
● 2 cibule
● 500 ml smetany
● 5 kuliček černého pepře
● 5 kuliček nového koření
● bobkový list
● sůl
● řepkový olej
● trochu čerstvě mletého pepře
● cukr a citronová šťáva na dochucení
Postup:
Očistěte zeleninu. Maso zbavte blan a prošpikujte mrkví i špekem. Maso orestujte v pekáči na troše rozpáleného oleje. Přidejte pokrájenou zeleninu, osolte, přidejte koření, zalijte vodou tak, aby nic nevyčuhovalo, a vařte na mírném plameni asi 1,5 hod. Podušené maso i koření vyjměte z hrnce.
Ze zeleniny vyberte celer a vyhoďte ho, zbývající zeleninu rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte smetanu, dochuťte mletým pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Maso nakrájejte ostrým nožem na plátky a omáčku podávejte s domácím houskovým knedlíkem.
Příprava: 90 min
Cena za 1 porci: 50 Kč