Klasiku české kuchyně si můžete připravit i v lehčí variantě. Skvěle chutná s bramborami i vařeným vejcem. Použít na ni můžete jak čerstvý, tak nakládaný kopr, který jí dodá decentní kyselost.
Ingredience: 4 porce
● 50 g másla
● 1 l hovězího vývaru
● 50 g hladké mouky
● 200 ml smetany na šlehání
● hrst čerstvého kopru
● sůl
● pepř
● ocet podle chuti
Postup:
V hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte k němu mouku a míchejte tak dlouho, až vznikne světlá jíška. Následně přilijte trochu vývaru a metličkou míchejte, aby nevznikaly hrudky. Takto postupně přilijte celou dávku vývaru a stále přitom míchejte metličkou. Směs osolte, opepřete a chvíli vařte.
Pak přilijte smetanu a omáčku přiveďte k varu. Přidejte nadrobno nasekaný kopr a stáhněte omáčku z ohně. Podle chuti ji osolte a opepřete. Můžete podávat s knedlíkem a vařeným hovězím masem, ale oblíbená je i zmiňovaná bezmasá varianta s vařeným vajíčkem.
Příprava: 90 min
Cena za 1 porci: 40 Kč