Jahodová polévka je vlastně studený sladký dezert, který si můžete vychutnat po dobrém obědě.
Potřebujete:
✿ 600 g jahod
✿ 200 g cukru
✿ 1 lžíci máty
✿ 2 citrony
K podávání:
✿ lístky máty
✿ smetana, šlehačka, bílý jogurt nebo zmrzlina
✿ mandle, chia semínka apod.
1. Jahody omyjte, nechte okapat a část si dejte stranou na ozdobení. Ostatní jahody překrojte, dejte je do mísy, zasypejte cukrem a nechte stát v pokojové teplotě asi 30 minut, aby pustily šťávu.
2. Pak jahody s cukrem a nasekanou mátou rozmixujte, dejte do většího kastrůlku a svařte. Přidejte citronovou šťávu, odstavte, nechte vychladnout a pak dejte zchladit asi na 2 hodiny do lednice.
3. Studenou jahodovou polévku rozdělte do misek nebo talířů. Podle potřeby přislaďte a dozdobte ji jahodami, lístečky máty, lžící smetany, šlehačky či jogurtu, případně kopečkem zmrzliny. Můžete přidat i pár mandlových lupínků, chia semínek a podobně podle chuti.