Koláč z voňavého lineckého těsta je nejen efektní na pohled, ale také skvěle chutná.
Potřebujete:
✿ 180 g hladké mouky
✿ 160 g cukru moučky
✿ 1 lžičku skořice
✿ špetku soli
✿ 150 g másla
✿ 100 g mandlové mouky
✿ 1 citron
✿ 4 vejce
✿ 500 g jahod
✿ 100 g cukru krupice
1. Smíchejte mouku s moučkovým cukrem, skořicí a solí. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte ke směsi a promíchejte, až vznikne drobenka. Přisypte mandlovou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a 3 žloutky. Vypracujte těsto a dejte ho odležet 30 minut do lednice.
2. Očistěte a rozpulte 350 g jahod, dejte je do hrnce, přisypte cukr a přiveďte k varu. Na mírném ohni 15 minut redukujte do sirupové konzistence a nechte vychladnout. Zbylé jahody nakrájejte.
2/3 těsta vyválejte na placku a vmáčkněte do formy, propíchejte dno vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
3. Zbylé těsto vyválejte a nakrájejte na proužky. Na koláč vlijte jahodovou náplň, rozložte na ni nakrájené jahody a proužky poklaďte navrch do mřížky a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte při 180 °C 40 minut.