Skotská vejce jsou tradiční britskou piknikovou dobrotou.
Suroviny:
5 vajec
150 g mletého hovězího masa
150 g mletého vepřového masa
strouhanka na obalení
3 lžíce hladké mouky
sůl, pepř, chilli
olej na smažení
Postup:
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte do něj vařit tři vejce na šest a půl minuty. Pak je ihned vyjměte a přendejte do studené vody.
V míse promíchejte oba druhy masa a dochuťte solí, pepřem a trochou sušeného chilli. Vejce si oloupejte a maso si rozdělte na tři porce.
Každé vejce obalte mletým masem, nejlépe tak, že si z masa nejprve vytvoříte placičku a vejce do ní pak zabalíte.
Hotové masové koule obalte nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
Do kastrůlku nebo vyšší pánve nalijte olej, a jakmile bude rozpálený, usmažte dokřupava všechny koule.
Papírovým ubrouskem odsajte přebytečný tuk. Vejce nejlépe chutnají čerstvě osmažená, tak zůstane vaječný žloutek ještě krásně měkký.
Náš tip
Skotská vejce konzumujte se salátem nebo šťouchanými bramborami.