Suroviny:
1 kg jahod
600 g krystalového cukru
1 balení ovocného pektinu (20 g)
snítky čerstvé máty
trochu kyseliny citronové
Postup:
Snítky čerstvé máty omyjte a pokrájejte na menší kousky.
Jahody zbavte zelených částí, pečlivě propláchněte studenou vodou, až budou dokonale čisté. Poté je spolu s mátou rozmixujte.
K rozmixovaným jahodám s mátou přidejte cukr a ovocný pektin a dobře promíchejte.
Přendejte do kastrolu se širokým dnem a za stálého míchaní přiveďte k varu a vařte asi 3–5 minut.
Pro jistotu udělejte želírovací zkoušku. Na studený talířek kápněte trochu džemu, a nestéká-li, můžete plnit do sklenic.
Nejlépe vám to půjde za pomocí speciálního trychtýře. Pokud přece jen znečistíte okraje, otřete je, aby se vám víčka nepřilepila. Sklenice zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Asi po 8 minutách otočte
Čím více máty přidáte, tím výrazněji džem ovoní a dochutí. Pokud chcete, aby vůně byla jen mírná, můžete také přidat do jahod celou snítku a na konci ji vyndat. Jsou-li jahody málo sladké, můžete přidat samozřejmě podle chuti více cukru.