Suroviny:
200 g meruněk
80 g pískového cukru
400 ml smetany
půlka vanilkového lusku nebo špetka mleté vanilky
5 plátků želatiny
med
meruňky na ozdobu
olej na vymazání formiček
silikonové formičky
Postup:
Silikonové formičky tence vytřete olejem.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte je při pokojové teplotě nabobtnat.
Smetanu svařte s vanilkovým luskem a cukrem a odstavte. Přidejte vymačkané plátky želatiny, míchejte, až se ve smetaně rozpustí.
Meruňky omyjte, vypeckujte a drobně nakrájejte, dejte je do kastrůlku, povařte je a rozmixujte ponorným mixérem na dřeň a vmíchejte do smetany, dobře promíchejte a nalijte do formiček, nechte zchladnout.
Poté je dejte do lednice.
Vychlazenou panna cottu vyklopte z formiček na talířky a ozdobte meruňkami a lístkem meduňky. Nakonec pokapejte medem a můžete podávat.
Italský dezert pochází z oblasti Piemontu a jeho název doslova znamená vařená smetana. Ta je však jemně oslazená a ztužená želatinou. Tradičně se panna cotta vždycky dochucuje pravou vanilkou z lusku.
Její opravdové kouzlo ovšem objevíte až na talíři. Je-li správně připravená, bude se třást jako sulc, když talířkem trochu pohnete. Nesmí být ani málo ztužená, ale ani moc.