Suroviny:
200 g máslových sušenek
100 g mletých mandlí
100 g změklého másla
900 g krémového sýra
150 g cukru krupice
5 vajec
1 vanilkový lusk
100 g smetany ke šlehání
80 ml amaretta
750 g meruněk
1–2 lžíce cukru krupice
½ balíčku čirého dortového želé
Postup:
Sušenky nadrťte v mixéru nebo je vložte do pevného pytlíku a podrťte válečkem. V misce smíchejte s mletými mandlemi, přidejte změklé máslo a špičkami prstů zpracujte do konzistence mokrého písku.
Dno formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a po stranách ji důkladně obalte alobalem. Vsypte sušenkovou drobenku a lžící upěchujte. Dejte ztuhnout do lednice.
Troubu předehřejte na 170 °C. Do mixéru dejte krémový sýr, cukr, pomerančovou kůru, semínka z vanilky a cukr a na pomalé otáčky míchejte, dokud se vše nespojí. Jedno po druhém přidejte vejce a vždy důkladně promíchejte. Nakonec přidejte smetanu a amaretto a znovu promíchejte.
Z lednice vytáhněte formu se sušenkovým základem a postavte ji do vyššího plechu. Na základ nalijte náplň a vložte do trouby. Do plechu vlijte 1–2 cm vroucí vody, zavřete a pečte asi 50–60 minut.
Cheesecake je hotový, když jsou okraje pevné, ale uprostřed se stále trochu třese.
Ke konci kontrolujte, a pokud povrch začne lehce praskat, okamžitě troubu vypněte. Pootevřete dvířka, zajistěte vařečkou a cheesecake nechte hodinu chladnout ve vypnuté troubě. Poté přesuňte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
Meruňky omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a pokud jsou hodně velké, tak ještě každou půlku překrojte. Okraje cheesecaku nožem uvolněte z formy a ozdobte meruňkami. Můžete je zlehka přetřít dortovým želé.