Suroviny:
280 ml vlažného mléka
450 g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
75 g cukru
15 g soli
250 g másla
Postup:
Ze všech surovin kromě másla utvoříme hladké nelepící se těsto a necháme jej v lednici 50 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a poklademe tenkými plátky másla, to necháme chvíli v mrazáku (lépe se krájí na tenké plátky). Máslo do těsta jemně vtlačíme.
Obdélník těsta s máslem 3x přeložíme, zavineme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu odpočívat do lednice.
Po hodině těsto rozválíme opět do obdélníku a zase 3x přeložíme. Postup opakujeme 3x.
Těsto necháme zabalené v potravinářské fólii přes noc v lednici. Takto připravené těsto si rozdělíme na díly. Díl těsta vyválíme opět do obdélníku a z něj nakrájíme trojúhelníčky, které zavineme do tvaru croissantu.
Na plechu je ještě necháme 25 minut kynout, potřeme vajíčkem a pak dáme péct do trouby cca na 15 min při 190–200 °C. Croissant je vynikající v tom, že jej můžete podávat se sladkou pomazánkou stejně tak jako se slanou.