Nevíte si rady s pohoštěním na rodinnou oslavu? Připravte svým hostům výtečný křupavý chřest obalený ve voňavé slanině.
Suroviny:
1 svazek zeleného chřestu
200 g slaniny
špetka cukru
sůl, pepř
½ lžičky citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
špetka hrubozrnné soli
Postup:
Zelený chřest důkladně omyjte, konce odkrojte a škrabkou oloupejte poslední třetinu výhonků. Na alobal si vyskládejte stejný počet plátků slaniny, jako máte chřestu.
Na každý plátek slaniny umístěte jeden výhonek a jemně je posypejte trochou rozemletého muškátového oříšku a trochou citronové kůry. Přidejte špetku cukru, soli, pepře a máslo.
Slaninu kolem chřestu omotejte a ještě pokapejte trochou citronové šťávy. Slaninu s chřestem dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte přibližně dvacet pět minut.
Chřest obalený ve slanině podávejte lehce vychladlý buď samotný, anebo jako přílohu k masu či jako chutný doplněk k lehkému zeleninovému salátu. Dozdobte hrubozrnnou solí.
Jak chutná nejlépe?
Chřest můžete před pečením zhruba pět minut povařit v hovězím nebo zeleninovém vývaru. Pak bude ještě šťavnatější a chutnější.