Sirup z voňavé levandule báječně chutná i osvěží. Uděláte jím radost nejen sami sobě, ale i vašim blízkým
Potřebujete:
✿ 100 g levandulových květů
✿ 1 bio citron
✿ 200 g bio třtinového želírovacího cukru 3:1
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
✿ 150 g třtinového cukru
1. Květy oberte ze stonků (100 g jsou asi čtyři hrsti květů) a vložte je na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat 24 hodin.
2. Sceďte květy přes pláténko a důkladně vymačkejte. Do tekutiny přidejte třtinový cukr, želírovací třtinový cukr a kyselinu citronovou a dejte za stálého míchání vařit, dokud se vše nerozpustí a tekutina nezredukuje asi o třetinu.
3. Poté slijte sirup do uzavíratelných lahviček, otočte je dnem vzhůru a nechte zchladnout. Používejte do nápojů místo šťávy.