Med ze střapatých žlutých květů podporuje trávení, kladně působí na žlučník, játra a slezinu.
Potřebujete:
✿ 5 plných hrstí květů pampelišky
✿ 1 hrst čerstvých listů meduňky
✿ 300 g světlého třtinového cukru
✿ 2 bio citrony
✿ ½ lžičky kyseliny citronové
1. Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte z nich vylézt broučky. Neoplachujte je vodou, abyste se nepřipravili o pyl. Květy vložte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené.
2. Vodu přiveďte k varu a nechte pár minut pobublávat. Pak hrnec stáhněte z ohně a přidejte do něj na plátky nakrájené citrony i s kůrou a omyté a okapané listy meduňky. Přikryjte hrnec utěrkou a ještě pokličkou a nechte louhovat do druhého dne.
3. Slijte a vymačkejte tekutinu přes pláténko, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Tekutinu pomalu vařte, pozor nesmí vzkypět. Vařte a redukujte za občasného míchání asi 1–2 hodiny.