Říká se jim musaka, a přestože jde o zapečené brambory, od těch našich se liší.
Suroviny:
300 g mletého hovězího masa
2 cibule
špetka skořice
2 stroužky česneku
2 dcl červného vína
1 plechovka rajčat
2 menší lilky
6 brambor
2 lžíce másla
1 lžička oregana
špetka římského kmínu
2 lžíce hladké mouky
1 dcl mléka
2 dcl smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
3 lžíce parmazánu
sůl, pepř
Postup:
Osmahněte si cibuli. Přidejte maso, koření a česnek. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte 30 minut probublávat.
Předehřejte si troubu na 180 °C. Lilky nakrájejte na tenké plátky. Osolte je a opepřete a dejte je na 20 minut zapéct. Oškrábejte si brambory a rovněž je nakrájejte na plátky.
Do zapékací mísy vytřené máslem naskládejte vrstvu brambor, osolte ji a na ni vyskládejte masovou směs a lilky. Pokračujte, dokud nezaplníte celou mísu. Pečte 45 minut na 170 °C.
Rozehřejte si 2 lžíce másla a přidejte mouku. Zalijte studeným mlékem a smetanou a ochuťte trochou muškátového oříšku, přidejte parmazán a důkladně promíchejte. Po 45 minutách musaku omáčkou zalijte a pečte 20 minut na 180 °C.
Jak chutná nejlépe?
Ta pravá musaka se připravuje z jehněčího masa. Hovězí je ovšem levnější a rovněž chutnou alternativou. Musaku servírujte s bílým chlebem nebo řeckým salátem.