Spanakopita hodně připomíná francouzský slaný koláč.
Suroviny:
listové těsto
1 balení mraženého sekaného špenátu
1 cibule
250 g balkánského sýra
4 vejce
sůl, pepř
3 lžíce olivového oleje
Postup:
Cibuli nakrájejte na kostičky. Osmažte ji na pánvi dozlatova a pak přidejte špenát. Vyčkejte, dokud se neodpaří všechna voda. V míse rozšlehejte 3 vejce a nastrouhejte do nich sýr.
Smíchejte sýr se špenátem a vše dochuťte. Z listového těsta si rozválejte placku a nakrájejte ji na širší proužky.
Každý naplňte špenátovou směsí, zatočte, aby se směs neuvolnila a každou ruličku potřete rozšlehaným vejcem a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct na 180 °C na přibližně 45 minut.
Něco navíc
Místo balkánského sýra můžete použít také řecký feta sýr. Tak bude směs jemnější.