Palačinky:
360 g hladké mouky
3 vejce
3 žloutky
900 ml polotučného mléka
200 ml pomerančového likéru
špetka soli
Jablečná náplň:
1 kg jablek vhodných k rozvaření
400 g cukru krystal
300 g loupaných vlašských ořechů
250 ml 100% jablečné šťávy
100 ml šťávy z citronu
20 g celé skořice
20 g celého hřebíčku
Pomerančová náplň:
500 g pomerančové marmelády
50 ml pomerančového likéru
300 g bio pomerančů
250 ml vody
300 g cukru krupice
20 g mleté skořice
20 g celého hřebíčku
Dekorace:
bílky s cukrem (na 1 bílek asi 50 g cukru)
100 g loupaných vlašských ořechů
• Z prosáté mouky, soli, vajec, žloutků a části mléka připravte palačinkové těsto, přilijte zbytek mléka a nechte odležet. Připravte palačinky a každou na pánvi polijte likérem a flambujte.
• Z cukru udělejte světlý karamel, přidejte nahrubo nasekané ořechy. Zamíchejte a přidejte jablečnou šťávu, oloupaná a na kousky nakrájená jablka, citronovou šťávu a koření. Duste, než se směs rozvaří. Nechte vychladit.
• Na pomerančovou náplň do marmelády vmíchejte pomerančový likér.
• Připravte pomerančové plátky. Vodu svařte s cukrem na hustý sirup, přidejte koření. Pomeranče nakrájejte na tenké plátky a 5 minut povařte v cukrovém rozvaru.
• Palačinky pokládejte na sebe a každou vždy promažte náplní. Pomerančovou a jablečnou náplň střídejte. Horní část ozdobte pusinkami (ušlehejte sníh z bílků s cukrem), plátky pomerančů a vlašskými ořechy.