Sladké tvarohové koláčky jsou podobné těm našim klasickým kynutým. Vyzkoušejte na potírání směs másla, rumu a medu.
Potřebujete (na 20 kusů):
400 g hladké mouky
200 ml mléka
3 žloutky
5 lžic másla
½ kostky droždí
60 g cukru
špetku soli
1 vejce na potření
Na náplň:
300 g měkkého tvarohu
3 vejce
60 g cukru
hrst rozinek
3 lžíce másla
Postup:
Mléko zahřejte, přidejte do něj rozdrobené droždí, trochu mouky a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy mouku. Přidejte špetku soli, cukr a promíchejte. Do směsi vyklepněte žloutky, přidejte změklé máslo a pak kvásek.
Vše důkladně propracujte a pak nechte těsto hodinku kynout na teplém místě. Mezitím připravte náplň. Žloutky utřete s máslem a cukrem. Tvaroh prošlehejte a zamíchejte do něj žloutkovou směs. Pak vmíchejte dotuha ušlehané bílky.
Těsto rozdělte na 30 kousků. Vytvarujte koláčky a doprostřed každého dejte hromádku náplně. Navrch dejte pár předem namočených rozinek. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláčky pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 0C.
Doba přípravy: 120 min
Cena za porci: 7 Kč