Suroviny:
200 g čerstvě vyloupaného sladkého hrášku
1/2 střední cibule
1 litr vývaru z kostí
3 karotky
2 menší petržele
2 střední uvařené nové brambory
100 g másla
sůl
pepř
petrželová nať
Postup:
Nejdříve si vyloupejte hrášek, pokrájejte najemno polovinu cibule a nakrájejte si na kolečka mladou mrkev a petržel.
Na pánvičce si rozpusťte asi 80 g másla. Malé kostičky uvařených brambor opečte dozlatova na rozpuštěném másle, ke kterému po opečení brambor přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev a petržel a vyloupaný hrášek a vše společně ještě chvilku společně opečte.
Opečené brambory s mladou kořenovou zeleninou přendejte do hrnce a zalijte vývarem. Vařte společně 15 minut, aby došlo ke spojení chutí.
Polévku poté dle potřeby dochuťte solí, mletým pepřem, 20 g másla a hrstí nasekané petrželové natě. Tuto polévku nezahušťujte. Kdo by chtěl, může si na másle a bylinkách opražit čerstvé krutony a přidat si je do talíře.
Tip!
Skvělá je i polévka z cizrny, u té však musíte počítat, že ji musíte alespoň přes noc namočit do vody.