Tyto kuličky pocházející z arabských států chutnají podobně jako karbanátky, jen mají výraznější chuť.
Ingredience:
2 šálky konzerované cizrny
1 větší bílá cibule
4 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
200 ml zakysané smetany
1 lžička mletého římského kmínu
špetka čerstvé nebo sušené chilli papričky
půl hrsti čerstvého koriandru nebo petrželky
sůl, pepř
1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup:
Nejprve si v mixéru rozmixujte všechnu cizrnu. Cizrnovou pastu následně dochuťte pepřem, solí, třemi prolisovanými stroužky česneku, na malé kostičky nakrájenou bílou cibulí, římským kmínem, chilli papričkou a rovněž nasekanými čerstvými bylinkami.
Nyní ze směsi vytvarujte stejnoměrné kuličky, které by měly mít zhruba centimetr a půl v průměru. Cizrnové kuličky můžete osmažit na pánvi v oleji, anebo je pečte na 220 °C zhruba dvacet minut v troubě.
Mezitím si připravte dip. Smíchejte zakysanou smetanu s trochou vymačkané citronové šťávy, jedním prolisovaným stroužkem česneku, solí a pepřem.
Kuličky podáváme ještě teplé, pokapané trochou citronové šťávy a posypané čerstvými bylinkami.
Náš tip:
Cizrnové kuličky nejlépe chutnají v kombinaci s cizrnovou pomazánkou zvanou hummus a s arabským pita chlebem.