Tradiční hrachovou polévku známe asi všichni, ale variantu s klobáskou a sladkou bramborou jenom málokdo.
Ingredience:
3 hrsti žlutého hrachu
1 cibule
1 menší batát
2 klobásy
1,5 litru vývaru
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
2 lžíce čerstvé petržele
sůl a pepř
Postup:
Hrách namočte do vlažného vody aspoň na čtyři hodiny. Poté ho dejte vařit do vývaru. Na pánvi si orestujte na kolečka nakrájené klobásky a cibuli nakrájenou na kostičky.
Polévku rozmixujte a přidejte do ní na kostky nakrájenou bramboru. Vařte ještě 30 minut. Do téměr hotové polévky přidejte klobásu s cibulí.
Polévku dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a petrželkou.