Připravte si žebírka, která vám zachutnají tak, že je budete chtít jíst pořád.
Suroviny:
2 kg hovězích žeber
3 dcl červeného vína
3 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Postup:
Nejprve si připravte marinádu na maso. Smíchejte víno s kukuřičným škrobem, medem, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Pořádně promíchejte.
Maso si nasolte, napepřete, poté ho naložte do marinády a alespoň na tři hodiny dejte do chladničky. Troubu si předehřejte na 170 až 180 °C. Žebírka těsně před umístěním do trouby podlijte přibližně 3 dcl vody.
Žebírka pečte zhruba 3 až 4 hodiny, každých 20 minut je však z trouby vyndejte a zkontrolujte je. Pokud vám zbyla marináda, můžete jí ještě v průběhu pečení žebírka potírat.
Po upečení nechte žebírka vcelku, anebo je nakrájejte na jednotlivé kousky podél kostí.
Žebírka nejlépe chutnají s čerstvou francouzskou bagetkou, chlebem anebo pečeným brambory či hranolky. Podávat je rovněž můžete s barbecue omáčkou či ostružinovým dipem.
Jak chutná nejlépe?
Žebírka vyžadují čas. Čím pomaleji a déle je budete péct, tím budou chutnější a křehčí. Pro lepší chuť je podlévejte vínem smíchaným s vodou v poměru 1 : 1.