Do kynutého těsta můžete přidat jeden zralý rozmačkaný banán. Těsto bude vláčné a díky sladké chuti banánu můžete ubrat část cukru.
Ingredience: 15 kusů
● 250 g hladké mouky
● ½ kostky droždí
● 130 ml mléka
● 50 g másla
● 1 lžička citronové kůry
● 2 žloutky
● 60 g cukru
Na dohotovení:
● 2 lžíce másla
● 1 lžíce medu
Postup:
Mléko zahřejte, dejte do něj lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Nasypte do mísy mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, žloutky a změklé máslo. Vše promíchejte a přilejte kvásek. Propracujte, až vznikne hladký bochník těsta.
Nechte ho v míse, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout v teple asi hodinu. Po vykynutí těsto rozdělte na 15 dílků. Vyválejte na nudličku, přehněte na polovinu a zatočte. Hotové jidáše skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Potřete je máslem s medem. Pečte 20 min v troubě při teplotě 180 0C.
Příprava: 120 min
Cena za porci: 8 Kč