O cheesecaku jste již určitě slyšeli. Jemný tvarohový krém se sušenkovým korpusem, který je hotový za pár minut v ledničce. Znáte ale jeho pečenou verzi? Stojí za to!
Suroviny:
Na silnější korpus do 20cm formy:
150 g máslových nebo cereálních sušenek
50–60 g rozpuštěného másla
Na krém:
500 g mascarpone
70 g moučkového cukru
50 ml mléka
2 vejce
1/2 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce citronové šťávy
Na zdobení:
čerstvé ovoce: rybíz, maliny, jahody, borůvky…
Krok za krokem:
1. Sušenky nadrtíme, přidáme k nim máslo a promixujeme společně, aby vznikla drobenka.
2. Másla můžeme dát ze začátku méně a později přidat, abychom dosáhli ideální konzistence, kdy už budou sušenky s máslem držet po zmáčknutí pohromadě.
3. Drobenku upěchujeme do uzavíratelné formy (rukou nebo skleničkou s rovným dnem) vyložené pečicím papírem. Korpus pečeme při 180 °C asi 10–15 minut a necháme trochu zchladnout.
4. Mascarpone krátce prošleháme s cukrem a mlékem. Přidáme vejce a promícháme. Přidáme i druhé vejce a znovu promícháme. Na závěr přilijeme vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
5. Krém nalijeme na upečený a zchladlý korpus a rozetřeme ho dohladka. Pečeme v troubě na 150–160 °C asi hodinu. Po upečení by se měl ještě lehce třást, střed by ale neměl být vyloženě tekutý.
6. Když je dort úplně vychladlý, můžete jej začít zdobit.
Udělejte si cheesecake podle sebe
Jak správně připravit pečenou variantu této dobroty, už víte. Jak si ale dort dochutíte a ozdobíte, je už jen a jen na vás.
Pokud patříte mezi milovníky sladkého, ale cheesecake s ovocem je pořád málo, pak si dortík můžete vylepšit čokoládou.
Na korpus použijte čokoládové sušenky, do krému můžete použít čokoládu buď nastrouhanou, rozpuštěnou, nebo vmíchejte čokoládový krém Nutellu.
No, a samozřejmě přelít cheesecake čokoládovou polevou a ozdobit jej tímto afrodiziakem, to už je jen třešnička na dortu.
Ořechový cheesecake sice nepatří mezi klasické varianty tohoto dezertu, ale je neprávem opomíjený. Tahle dobrota nadchne kdejakého příznivce oříšků.
Do korpusu stačí k sušenkám přidat drcené arašídy a do krémového základu vmíchat arašídové máslo. Prodávají se dvě verze – hladká (kde jsou oříšky zcela nasekané na hladkou pastu) nebo hrubá (arašídy jsou v másle nasekané nahrubo).
Záleží jen na vás, jak moc křupavý dezert budete chtít.
Dort můžete ponechat jen tak nebo přelít polevou a posypat zbytkem drcených arašídů. Mňam!