Suroviny
Na bylinkovou krustu:
5 snítek hladkolisté petržele
2 snítky rozmarýnu
1 snítka máty
150 g strouhanky
1/2 lžičky soli
Jehněčí hřbet:
800 g jehněčího hřbetu
sůl a čerstvě namletý pepř
2 lžíce olivového oleje
hořčice na potření
2 plátky másla
Postup:
Bylinková strouhanka: Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte.
Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm hřbet orestujte. Poté pánev vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut.
Pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíc natiskněte. Takto znovu vložte na pánev a pečte dalších 15 minut při 180 °C.
Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si na funkci gril rozehřejte na 220 °C. Maso vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek dodělat.
Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minut odpočinout.
Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky – krájejte vždy mezi žebry. Podávat můžete se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.
Tip!
Vynikající je i jehněčí hřbet zabalený v listovém těstě. Upravuje se na způsob wellingtonu.