Suroviny
Na korpus:
4 vejce
1,5 hrnku třtinového cukru
3/4 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžička skořice
1/2 hrnku nasekaných ořechů
2,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve
Na polevu:
250 gramů krémového sýra (typu Philadelphia)
1 hrnek moučkového cukru
100 gramů másla
lžička vanilkového extraktu
pár kapek citronové šťávy
Postup:
Vyšleháme vejce s cukrem pomocí ručního šlehače (cca 2 minuty), do směsi vmícháme olej, přidáme prosátou mouku promíchanou se sodou, práškem do pečiva a skořicí, promícháme a nakonec přidáme ořechy a mrkev.
Vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180 °C 45–60 minut. Pro kontrolu vpíchneme špejli, vyjde-li suchá, dort je hotov.
Změklé máslo vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu a postupně zašleháváme krémový sýr.
Pokud je třeba, necháme polevu chvíli tuhnout v lednici, poté prokrojíme korpus, promažeme polevou, následně polevou potřeme celý dort a uložíme do chladu.
Dortík můžete ozdobit nasekanými vlašskými ořechy, nastrouhanou mrkví nebo si můžete zakoupit či vyrobit mrkvičky z marcipánu.
Tip!
Zelenina jako sladké jídlo? Mrkev překvapila, tak zkuste variaci dortu i s avokádem nebo cuketou.