Suroviny
1 kůzlečí kýta, asi 1 kg
500 g jablek
4 bobkové listy
1 velká červená cibule
2 mrkve
200 ml suchého bílého vína
rozmarýn
pepř
sůl
Postup
• Jablka opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na dílky, cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pekáči, který potom budete moci vložit do trouby, rozehřejte olej.
• Na něm ze všech stran opečte maso. Vyjměte je a do pekáče vložte plátky jablek a na menší špalíky nakrájenou očištěnou mrkev. Chvíli poduste, poté jablka i mrkev vyjměte a dejte stranou.
• Následně v pekáči opečte cibuli, položte na ni bobkový list a pak samotnou pečeni. Zalijte vínem, osolte, opepřete, přidejte pár snítek rozmarýnu, přiklopte pokličkou a při 180 °C pečte hodinu až hodinu a čtvrt v troubě.
• V polovině pečení maso obraťte. Poté vložte jablka s mrkví a pečte další čtvrthodinu. Pak pečeni přendejte do nahřáté mísy, zakryjte a nechte 10 minut odpočinout. A můžete servírovat.
Chuť pečeně vynikne, když budou přílohou vařené brambory nebo rýže.
Vadí-li vám charakteristická vůně masa, snadno se jí zbavíte tím, že necháte maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu 24 hodin nebo je na den či dva naložte do kyselého mléka nebo do bílého jogurtu.