Zajíčci a králíčci jsou také symbolem Velikonoc, není divu, že někdy skončili i na stole.
Potřebujete:
✿ 1 králíka
✿ 100 g slaniny
✿ 50 g másla
✿ 2 mrkve
✿ 1 petržel
✿ 1/3 celeru
✿ sůl
✿ celý pepř
✿ nové koření
✿ bobkový list
✿ 400 ml smetany
✿ 100 g hladké mouky
✿ citronovou šťávu
✿ brusinky
1. Králíka omyjte, osušte a naporcujte. Slaninu nakrájejte na klínky a porce jimi prošpikujte a vložte je do pekáčku. Na másle osmažte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, pak ji osolte a přidejte koření.
2. Zeleninovou směs s kořením přidejte k porcím králíka, podlijte trochou vody, zakryjte a duste v troubě při 170 ºC asi hodinu. Pak odkryjte a pečte ještě asi 30 minut. Podle potřeby podlévejte.
3. Maso vyndejte, vypečenou šťávu zalijte smetanou s rozkvedlanou moukou a povařte do zhoustnutí. Omáčku propasítujte přes cedník a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s knedlíkem a brusinkami, případně rybízem. Dobrou chuť.