Švýcarské fondue (čtěte fondý) ozvláštní každou oslavu. Vychutnejte si ho do posledního sousta.
Suroviny:
400 g sýru gruyère (seženete ho v každé dobré sýrárně)
150 g ementálu
150 g sýru appenzeller (opět ho seženete v sýrárně)
3 dcl bílého vína
špetka muškátového oříšku
špetka mleté papriky
čerstvě namletý bílý pepř
1 lžíce kukuřičného škrobu
pečivo dle vaší chuti (nejlépe se hodí francouzská bageta nebo bílý chléb)
Postup:
Připravte si kastrol se silnými stěnami. Sýry nakrájejte na malé kostičky. Polovinu sýrů si nechte roztavit na mírném ohni. Až budou polorozteklé, přidejte druhou polovinu sýrů.
Víno smíchejte s kukuřičným škrobem a pořádně promíchejte. Pak ho vlijte k roztaveným sýrům.
Přidejte na špičku nože muškátového oříšku a čerstvě namletého pepře. Také přidejte mletou sladkou nebo pálivou papriku. Hlídejte si, aby se sýr nevařil.
Rozkrájejte si na menší kostky pečivo. Jakmile je sýr dokonale roztavený, tedy hladký, můžete kastrol umístit na stůl, nejlépe na silnější dřevěné prkénko.
K němu umístěte mísu s nakrájeným chlebem. Každý si pak napíchne chléb na vidličku nebo speciální vidličku na fondue a namočí si ho do sýru.
Náš tip
Kromě sýru gruyère lze použít i naše české sýry – například hermelín, eidam a také tavený sýr. I tak bude fondue chutnat výtečně.