Receptů na svíčkovou je nespočet a v každé rodině chutná jinak. Klasikou nic nezkazíte.
Potřebujete:
✿ 800 g hovězí svíčkové, falešné nebo zadní
✿ 1 cibule
✿ 1 mrkev
✿ 1 petržel
✿ ½ celeru
✿ 1 lžíci cukru
✿ 5 bobkových listů
✿ 5 kuliček nového koření
✿ sůl, pepř
✿ 20 g slaniny
✿ 100 g másla
✿ 1 smetanu
✿ citron
✿ šlehačku
✿ brusinky
1. Maso očistěte a prošpikujte. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli najemno. Maso dochuťte, obalte v cibuli a nastrouhané zelenině.
Vložte do pekáčku, zasypejte zbylou zeleninou a kořením, pokapejte šťávou z 1/2 citronu a zalijte rozpuštěným máslem.
2. Pečte při 230 °C cca 2,5 hodiny zakryté. Upečené maso vyjměte, zeleninu vložte do hrnce. Přilijte vývar, přiveďte k varu a rozmixujte. Přidejte smetanu, povařte a dochuťte citronem, solí a cukrem.
3. Maso podávejte s omáčkou, knedlíkem, citronem, šlehačkou a brusinkami.