Suché plody jako různé ořechy mají bezesporu velký přínos pro naše zdraví. A právě mandle mají hned několik zdravotních benefitů.
Náš jídelníček by měl být pestrý a ořechy v něm často chybějí. Přitom jsou doporučovány jako zdravá svačinka nebo potravina vhodná při redukční dietě.
Blahodárné účinky
V malém množství bychom mandle měli konzumovat denně, především pokud se snažíme zhubnout. Ačkoli obsahují velké množství mastných kyselin, jde hlavně o omega-3 kyseliny, které našemu tělu prospívají.
Obsahují také velké množství proteinu, vlákniny, magnezia i vitaminu E a další látky, které snižují hladinu zlého cholesterolu, chrání tepny, zlepšují funkci nervového systému a paměť, podporují trávení, zdraví kostí a zubů, regulují krevní tlak, působí proti překyselení organismu, a dokonce pomáhají redukovat tuky z oblasti břicha.
Mandle může jíst každý, obzvlášť vhodné jsou pro diabetiky nebo ty, kterým se cukrovka v rodině objevila. Mandle mají schopnost mírnit hladinu glukózy v krvi.
Hrst mandlí denně je nejen ideální zdravá svačinka, ale poslouží i k odvrácení různých možných nemocí.
Namočte je, pomůžete jim!
Nejlepší je před konzumací mandle namočit. Namáčené mandle jsou měkčí, méně hořké, lépe stravitelné a tělo je schopné získat z nich více minerálů. Samotné namáčení je velmi jednoduché.
Vsypejte mandle do misky a zalijte je pitnou vodou tak, aby byly celé ponořené. Do vody můžete, ale nemusíte přidat sůl – záleží na tom, jakou chuť preferujete.
Pokud jste se rozhodli pro slanou, pak přidejte lžičku na hrnek suchých mandlí (cca 140 g). Misku zakryjte a nechte přes asi 8–12 hodin stát. Poté vodu slijte.