Suroviny:
Na těsto:
0,5 kg hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
sůl
300 ml vlažné vody
balíček droždí
Na pizzu:
1 ks rajčatového protlaku
1 ks mozzarelly
100 g šunky proscuitto
1 balíček rukoly
30 g strouhaného parmazánu
Postup:
Do mísy vysypeme polovinu mouky, vytvoříme důlek, osolíme, nalijeme olivový olej. Přidáme rozdrolené droždí nebo předem vzešlý kvásek.
Postupně zapracováváme s vlažnou vodou a druhou polovinou mouky, až vznikne hladké, nelepivé těsto. Propracovávání věnujeme dostatek energie a trpělivosti, čím déle budeme s těstem pracovat, tím lepší a chutnější pak po upečení bude. Necháme půl hodiny kynout a pak zpracujeme.
Když máme těsto dobře rozválené, vložíme je na plech s pečicím papírem. Těsto potřeme rajčatovým protlakem po celém obvodu. Jen centimetr od kraje necháme těsto bez rajčat. Vložíme do předem rozehřáté trouby a pečeme na 200 °C 15–20 minut.
Po vyndání pizzy z trouby necháme těsto pár minut vychladnout. Když není pizza úplně vařící, můžeme začít zdobit. Celou plochu poklaďte sušenou šunkou. Roztrhejte sýr a rozdělte ho po celém těstě. Pak už jen přidejte kusy rukoly a celé posypte strouhaným parmazánem.
Tip!
Jde o klasický italský recept. Pizzu si můžete vylepšit i houbami, slaninou nebo třeba olivami.