Suroviny:
125 ml mléka (plnotučného)
1 balíček droždí (7 g)
55 g krupicového cukru
4 polévkové lžíce másla
1 žloutek
1,5 lžičky vanilkového extraktu
340 g mouky pšeničné hladké + na poprášení
2 špetky soli
Postup:
Smíchejte vlažné mléko se 125 ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek.
Prošlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte máslovo-žloutkovou směs a kvásek a vařečkou vypracujte měkké těsto.
Vyklopte je na pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte hladké a nelepivé těsto – trvá to asi 6 minut. Pak vyválejte do tvaru koule. Vymažte máslem, vložte do ní těsto a obraťte, aby se obalilo v tuku ze všech stran. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte těsto kynout.
Dejte těsto na pracovní plochu, rychle propracujte a znovu zformujte do koule. Potřete lehce máslem velký arch potravinářské fólie a těsto do něj zabalte.
Dejte do mísy, tu těsně zakryjte další fólií a vložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, ale klidně i přes noc.