Suroviny:
500 g měkkého tvarohu
3 vejce
2 lžíce hladké mouky
5 lžic krupice
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. Ve velké míse vyšlehejte měkký tvaroh spolu s vejci, pak přidejte hladkou mouku, pět lžic krupice, moučkový cukr, kypřicí prášek do pečiva, špetku soli a rukama vytvořte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit.
2. Přikryjte ho utěrkou a umístěte na teplé místo. Tam jej nechte po dobu alespoň šedesáti minut. Poté těsto z mísy vyjměte na vál a vytvořte z něj válec.
3. Ten rozdělte na zhruba 12 stejně velkých kousků, ze kterých rukama tvarujte centimetr a půl vysoké bochánky o rozměru dlaně. A náš tip:
Pokud budete chtít mít lívanec jeden jako druhý, je možné z tvarohového těsta uválet centimetr a půl vysokou placku a z té vykrajovat kolečka pomocí sklenice nebo hrníčku.
4. Lívance vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby asi na 20 minut při teplotě 180 °C.
5. Lívance podávejte s borůvkami nebo jiným ovocem, pokapejte medem a přidat k nim můžete i kysanou smetanu.
Lívance jsou v české kuchyni poměrně populární. A každý je má rád jinak. Nemáte-li ovoce, stačí cukr se skořicí nebo dejte trochu domácí marmelády.
Tyhle tvarohové mají tu výhodu, že jsou krásně nadýchané, a přitom docela dietní, což se může hodit pro štíhlou linii.